Kredisicili

Sicil Affı Nedir ve 2019 Yılında Af Çıkar Mı?

Sicil Affı Nedir ve 2019 Yılında Af Çıkar Mı?

Kredi sicil affı;geçmişteki yanlış bankacılık faaliyetleri yüzünden banka kara listesine girmiş kişiler için TBMM tarafından çıkartılan ve kişilerin kredi çekmesine imkan tanıyan bir düzenlemedir. Kara liste sicil affı çıktıktan sonra, bankalara sicili bozuk olan kişilere de kredi onayı izni verilmektedir. Bu da konut kredisi başta olmak üzere, ihtiyaç kredisi çekmek isteyenlere ve kredi kartı almak isteyenler için yeni bir imkan verilmesidir. 2019 yerel seçimlerinin bitmesi sonrası TBMM yakın bir zamanda tekrar çalışmaya başlayacaktır. Gündeme alınacak önemli konulardan biri da banka sicil affı tasarısı olacaktır. Bu tasarının kabul edilmesi sonrası kredi çekemeyen yüz binlerce kişiye en kısa sürede kredi onayları verilmeye başlanacaktır. Kredi sicil affı düzenlemesi ile gelir belgesi olan ve maaş limiti yeterli olan herkese kredi izni verilmesi beklenmektedir.

Kara Liste Affı Sonrası Kredi Muslukları Açılacak!

Kara listeye giren kişilerin TBMM’den çıkacak bir kredi sicil affı olmadan kara listeden çıkması çok uzun yıllar alacaktır. Ortalama olarak 4-5 sene boyunca hiçbir problem olmadan bankacılık faaliyetlerine devam eden kişiler ancak Merkez Bankası kara listesinden kurtulabilmektedir. Ama meclisten ya da Bakanlar Kurulundan çıkacak olan bir torba kanunla kredi sicil affının çıkması ile kişiler anında kara listeden kurtulabilmektedir. Normal şartlarda sicili bozuk kişilerin bankadan kredi çekmelerine BDDK ve Türkiye Bankalar Birliğince izin verilmez. Am çıkması beklenen sicil affı sonrası, kredi kara listesinde olan kişilere kredi onayının verilip verilmemesi tamamen bankanın inisiyatifine bırakılması beklenmektedir. Bu da konut kredisi ya da ihtiyaç kredisi çekmek isteyen kişiler için kredi imkanı anlamına gelmektedir.

TBMM Sicil Affı Kanun Teklifi

Kredi sicil affının çıkması için parti gruplarının ya da 20 imza toplayacak bir milletvekilinin TBMM başkanlığına vereceği bir teklif gerekmektedir. Bu teklifin en az 300 oyla kabul edilmesi ya da meclise bulunan salt çoğunluğun kabul etmesi ile en geç 2 hafta içinde yasalaşacaktır. Yasalaşan kanun teklifi sonrası, BDDK ve Bankalar Birliğince ilgili kamu ve özel bankaların tümüne sicil affı karar metni gönderilip, banka müşterilerinin kara liste olması durumunda bile onlara kredi onayının verilebileceğine dair karar tebliğ edilecektir. Bu tebliğden sonra banka sicili bozuk kişilere kredi onayını çok daha hızlı şekilde verecektir. 2019 yılı Mayıs ayında Meclis’in açılması ile hükümetin bu konuya değineceğini düşünüyoruz. En son 2016 yılında çıkan sicil affının 3 yıl sonra tekrar çıkmasına kesin gözü işe bakılmaktadır.

sicil affı

Sicil Affını Uygulayacak Olan Bankalar

Kredi sicil affının çıkması sonrası bankalara her ne kadar kredi izni verilse de bazı bankalar kara listeye giren kişilere kredi onayı vermemektedir. Kredi çekmek isteyen kişiler bu durumda bankayı tüketici hakem heyetine şikayet etse bile sonuç alamayacaktır. Çünkü, banka kredi kullandırıp kullandırmamakta kendi kararını kendisi vermektedir. Ama bu duruma düşmemek için kara liste sicil affının çıkması sonrası kamu bankaları olan Ziraat, Halkbank ve VakıfBank’a başvuru yapılması daha mantıklı olacaktır. Çünkü, Hükümet tarafından çıkacak ve Mecliste onaylanacak bir kanun teklifi sonrası kamu bankalarının bunun tersi hareket etmesi düşünülemez. Bundan dolayı banka sicil affını uygulayan bankalar olarak;

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bank
  • Vakıf Bank

Bankalarını sayabiliriz. Saydığımız kamu bankaları dışında, özel bankalar arasında yer alan, Yapı Kredi, Garanti Bankası, TEB, Finansbank, Ak Bank gibi daha birçok banka sicil affını uygulamaktadır. Ama öncelikle şu anda yapılması gereken kredi başvurusu değil, kredi sicil affının çıkıp çıkmamasıdır. Meclis açıldıktan sonra gerek resmi gazete gerek diğer platformlarda  son dakika güncel gelişmeleri sizin için paylaşmaya devam edeceğiz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2015 kredisicili.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.